Vad ska vi tänka på när vi väljer bröllopsfotograf?

Frågor och svar sammanställda av porträttfotograf Brigitte Grenfeldt

Ett skickligt fotograferat bröllopsalbum kommer att bli ett av det mest älskade och viktigaste minne från Er bröllopsdag. Onödigt att säga att en så viktig del av ert liv bör bli förevigat av en kvalificerad professionell fotograf.

Ni kommer bara att få möjlighet en enda gång att få det rätt gjort. Därför bör ni inte ge avkall på fotograferingen.

Ert bröllopsalbum är inte dyrt. Det kommer att vara en värdefull investering och en nostalgisk tillbakablick för Er och er familjs historia.

1. Vad är det vi behöver veta?
Att skapa en öppen kommunikation och ett ärligt och hjälpsamt samarbete med en fotograf är viktigt, eftersom er fotograf är en så viktig del denna dag. De bättre fotograferna gör mer för er än att bara ta bilder. Der hjälper till med planering, tidscheman och även andra små detaljer. Det är viktigt att känna till lite av branschen och den del grundläggande affärsregler. Den följande informationen låter er förstå vad som händer bakom kulisserna och hjälper er att välja fotograf.

2. Vad kostar det?
När man börjar med en budget är det svårt att veta vad en bröllopsfotografering kostar, eftersom fotografer inte annonserar med priser - om de inte tillhör den billiga kategorin… Varje bröllop är unikt och det gäller samma för varje brudpar. Allmänt kan man dock säga att prisskillnaden mellan olika fotografer återspeglar deras yrkesskicklighet, erfarenhet och kreativitet. Man kan säga, som i så många andra sammanhang, "you get what you pay for". Därför, ju mer det kostar, desto bättre kvalitet och större professionalism.

De flesta fotografer har ett grundpris eller lägsta pris som inkluderar ett visst antal bilder i en viss storlek, t.ex. 8 bilder 12x12cm i ett enkelt album för 4 000:- om man tar bilderna i ateljé. Prisbilden förändras om man tar bilderna utomhus eller i kyrkan, eller festlokalen - eller på flera ställen. Mellan 5.000:- och 9.000:- kan en sådan fotografering kosta. Men kom ihåg att det varierar och att det är ett baspaket.

En del brudpar vill ha en fotograf som är med den hela dagen ända till vickningen. Då blir kostanden mellan 25.000:- och 50.000:- (eller mer) beroende på hur många filmer som tas, antal assistenter, övernattningar etc. Beloppet reflekterar bild-mängden, typ av album och framför allt bildernas kvalité.

Det är svårt att motstå en bra bild och ofta vill man köpa fler bilder än det antal man tänkt sig från början. Att enbart välja fotograf efter lägsta priset kan många gånger sluta i tårar.

Tänk efter innan ni väljer en billig lösning. Ni kommer att investera en hel del pengar i ert bröllop och allt är bara för en dag - utom era bilder. De kommer att ge er alla dessa underbara minnen tillbaka. Om peng-arna är viktiga - välj en bättre fotograf men mindre antal bilder. Det är bilderna ni kommer att minnas, inte priset!

3. Varför kostar det så mycket?
För ca 15 år sedan fick man bröllopsfoto för 500:-. Kostnaden har stigit p.g.a. inflation, stigande priser för laboratorie-tjänster och materialkostnader. De bättre fotograferna använder sig av professionell utrustning, film, labb och album och dessa kostar mer än amatörprodukter.

Glöm inte heller att er fotograf arbetar många fler timmar med er fotografering än just bara den tid ni träffas. Fastän fotograferingen är över så återstår många timmars arbete med ert album. Tänk också på at det är inte enbart tiden ni betalar för, utan även fotografens stil, kvalifikation och yrkesskicklighet.

4. Hur ska vi veta vilken fotograf som är rätt för oss?
Att ha en rekommendation från en vän eller släkting är en bra början. Titta i dagstidningarnas bröllopssidor, Internet, fråga i butiken som säljer bröllopsklänningar, gå på bröllopsmässor och köp bröllopstidskrifter. Ring till en bransch-organisation, t.ex. PYO (Porträttfotografernas Yrkesorganisation) och be dem ge dig adresser till några duktiga och seriösa fotografer.

Boka en tid för att titta på deras bilder och träffa fotografen. Det är viktigt att ni och fotografen är på samma "våglängd" och förstår varandra. Eftersom fotografer ofta står mitt i ett jobb, kan man för det mesta behöva boka en tid.

5. Alla fotografer är väl kvalificerade, eller hur?
Nej, det är vad många tror. I denna bransch kan vem som helst påstå sig kunna ta era bröllopsbilder och kalla sig för "bröllopsfotograf" utan ha några som helst kvalifikationer, vilket är ganska skrämmande. Men det finns fotografer som har diplom, utmärkelser, mästarbrev och är medlem i en organisation (PYO, SFF eller amerikanska PPA eller WPPI). Be att få se ett aktuellt medlemsskapsbevis.

6. Varför ska vi egentligen boka en fotograf när farbror Sven har en så bra kamera?
Kom ihåg, det är inte kameran som tar bilderna - det är fotografen! Även om en kompis eller familjemedlem annars är mycket duktig amatörfotograf så saknar han eller hon erfarenheten, utrustningen och det speciella "know how" som en professionell fotograf har. Riktigt bra bilder blir inte till av en ren tillfällighet. Det krävs ett kreativt öga och en kärlek till sitt yrke som bröllopsfotograf.

En professionell bröllops-fotograf hamnar heller inte i panik om det (trots alla planer ni har gjort) skulle regna på er bröllopsdag - det ingår i fotografens planering, att veta hur man löser det!

Innan ni be-stämmer er för att avstå från en professionell fotograf av ekonomiska skäl, försök att hitta vägar som gör det möjligt i alla fall t.ex. önska er presentcheckar för er fotografering ( de flesta professionella fotografer har den servicen) eller fråga om ni kan betala i flera omgångar ( om ni bokar i januari och gifter er i augusti kan ni varje månad betala 1.000:- och då är er fotografering betald).

7. När ska vi boka vår bröllopsfotograf?
Det är en bra idé att börja leta efter en fotograf så snart ni har bestämt ett datum för ert bröllop. Det är inte ovanligt att populära fotografer bokas 1-1½ år (eller tidigare) före bröllopet. Försäkra er om att fotografen inte bokar fler brudpar samma tid genom att betala ett förskott, en deposition, på er fotografering.

8. Ska vi skriva kontrakt med fotografen?

Utan tvekan, JA! Det är ert bevis på att fotografen håller tiden för er och inte kommer att dubbelboka. Ett kontrakt är inget annat än en bekräftelse på det ni har kommit överens med fotografen om. Det ska inte bli några överraskningar och därför ska båda parter skriva under. Se till att det ni har kommit fram till skriftligt hålls fast och att ni är överens. Kontraktet är även för fotografen en säkerhet, eftersom det är omöjligt att gardera sig genom att dubbelboka.

9. När ska vi betala?
Det är brukligt att betala en del av beloppet vid bokningen och resten strax innan själva fotograferingsdagen. Så snart ni betalt depositionen, kan ni vara säkra på att fotografen börjar planera för er fotografering och inte tar emot någon annan den tidpunkten. Kom ihåg, att fotograferingspriset enbart avser bilderna i ett visst album och att allt annat, som tackkort, förstoringar, speciella album och bilder för tidningar inte ingår i paketet, om ej annat överenskommits.

10. Vad händer när jag bokat?
Er fotograf kommer att börja med planering av er fotografering. Beroende på vad ni kommit överens om - en liten fotoserie eller ett heldagsjobb - måste film, album, arkiveringsmaterial etc., införskaffas. Är fotograferingen planerad att ske vid ett speciellt utvalt ställe måste man ibland tillsammans åka dit för att se ljusförhållande och hur lång tid det tar att ta sig dit. Även om fotografen varit där tidigare är det för det mesta självklart att man behöver "rekognoscera".

11. Hur lång tid tar en fotografering?
Det är väldigt olika. Vill ni bara ha några enkla bilder tar det mindre tid än om ni har tärnor, näbbar och marskalkar som ska vara med på bild. En professionell fotograf kommer alltid att boka så mycket tid som behövs. Bilen kan krångla,, frisören blir inte klar, barnen har trillat omkull och brudbuketten har blivit bortglömd etc…., detta tar en professionell fotograf med i beräkning av tid.

12. Men vi vill inte ha några "poserade" bilder!
Många par vill inte ha bilder där de blir uppställda. Men det är en missuppfattning att "stela" bilder är lika med poserade. En duktig fotograf kommer att kunna posera er så att ni ser helt avslappnande och naturliga ut. Ni kommer att känna er så väl omhändertagna att era bilder ser spontana och glada ut trots att ni fått hjälp. Det är det som skiljer en bra fotograf från en dålig, och det bör ni leta efter. Det är också det som är prisskillnaden.

13. Vad händer efter fotograferingen?
De flesta fotografer kommer att framkalla pappersbilder (råkopior, kontaktkartor eller originalbilder) som hjälper er att bestämma vilka bilder ni vill ha i albumet, som tackkort och förstoringar etc. Tyvärr ger inte alla fotografer er chansen att själva bestämma vilka bilder ni vill ha i ert album. Fråga alltid om ni har möjlighet att få se de bilder som inte finns med i albumet. Ni kanske vill köpa fler? Det finns kanske möjlighet att köpa tillett finare album för fler bilder än vad ni tänkt från början? De flesta fotografer har flera olika album att välja emellan.

14. Vad händer med negativen?
Kvalitetsmedvetna fotografer är stolta över sitt arbete och vill att deras bilder blir så bra som möjligt. Huvudskälet till att bättre fotografer arkiverar sina negativ är att de vill ge er bättre bilder än de ni får när ni anlitar ett amatörlabb.

En bild kan göras på många olika sätt t.ex. svart-vit från färgnegativ, sepiatonad (bruntonad som på gamla bilder), hand-kolorerad, retuscherad eller med digital teknik på olika sätt vilka bara en yrkesfotograf behärskar. Allt detta gör att bilderna blir mer än amatörfotografier och ni kommer att få de bästa kreativa lösningar.

15. Kan jag göra kopior av bilderna?
De flesta seriösa fotografer kommer att kräva att ni skriver på ett avtal där ni förpliktigar er att inte piratkopiera bilderna. Detta för att skydda er från individer som utan skrupler kan utnyttja era bilder och fotografen. En kopierad bild blir aldrig lika bra som ett original både vad gäller utseende och hållbarhet och det låter fotografen framstå som dålig eftersom kvalité och hållbarhet är undermålig. Det är dessutom olagligt, om ni inte tagit bilden själv och därmed äger copyright. Med andra ord: gör inga kopior!

16. Vad händer om jag har problem med min fotograf?
Om det uppstår problem, försök lösa med rationellt med fotografen. Har ni känslan av att det inte går att prata, skriv ner era åsikter. Fråga om fotografen är medlem i någon organisation och vänd er till den. De kommer att se till att ni får hjälp. Är fotografen inte medlem kommer man ändå att ta emot ert klagomål och det blir för denna fotograf i framtiden svårt att bli medlem i denna organisation. Därför är det av stor vikt att vända sig till en auktoriserad fotograf. Man kan också vända sig till kommunens konsumentrådgivning, som i svårare fall också de vänder sig till fotografernas yrkesorganisation. Lycka till på er stora dag!

  Start Information Hitta hit Kontakta oss

© Fotografiqa 2008